(untitled) (MEDIEVAL HISTORY OF CENTRAL EURASIA, 2025)
Мақала Батыс Еуропа елдеріндегі мәдениеттің даму тарихына арналған. Орта ғасырлар Батыс Еуропа тарихында V-XVI ғасырларды қамтиды. Орта ғасырларда, басқа дәуірлердегідей, Еуропа континентінде күрделі және қарама-қайшы процестер болды, олардың негізгі нәтижелерінің бірі Еуропа мемлекеттерінің және бүкіл Батыстың қазіргі түрінде пайда болуы болды. Сонымен қатар, өмірдің кейбір салаларында орта ғасырлардың басында прогрессивті өзгерістер болды. Дінмен қатар Орта ғасырларда философия мен ғылымды қоса алғанда, рухани мәдениеттің басқа салалары болды және дамыды. Ортағасырлық жоғары ғылым теология немесе теология болды. Құдайдың аянына сүйенген ақиқатқа ие болған теология болды. Философия теологияның қызметшісі деп жарияланды.Осы кезеңде ортағасырлық өнер ежелгі мұраға белсенді түрде жүгінеді, варварлық сипатты дәйекті түрде жеңеді. Сондықтан бұл уақытты кейде "каролингтік жаңғыру"деп те атайды. Ортағасырлық сәулет өзінің дамуында екі дәйекті кезеңнен өтті: ерте-романдықстилі кезеңі (VI-XII ғғ.) және кеш - готикалық стиль кезеңі (XII-XV ғғ.).Мүсін мен сәулеттің өзіндік синтезі пайда болды. Мүсін соборлар порталдарын безендірудің ажырамас бөлігі болды. Тастағы уағыз көбінесе романдық соборларындағы мүсін деп аталады. Таста қатып қалған қасиетті кейіпкерлердің бейнелері сөзден кем емес әсер ету күшіне ие болды. Готика бесігі Франция болды. Мұнда ол XII ғасырдың екінші жартысында дүниеге келді, содан кейін үш ғасыр жеңілдік пен сәнділік жолында дамыды. Орта ғасырлар мәдениеті — оның мазмұнының барлық түсініксіздігімен - әлемдік мәдениет тарихында лайықты орын алады. Руханияттың қазіргі дағдарысы бізді орта ғасырлардағы тәжірибеге жүгінуге, рух пен дененің арақатынасының мәңгілік мәселесін қайта-қайта шешуге шақырады