МОҢҒОЛ ИМПЕРИЯСЫНЫҢ ҚАРҚЫНДЫ ДАМУЫ: СЕБЕПТЕРІ МЕН САБАҚТАРЫ (MEDIEVAL HISTORY OF CENTRAL EURASIA, 2024)
XIII ғасырдың басында Шыңғыс хан құрған Моңғол империясы әлемдік тарихтағы ең табысты және кеңейген империялардың бірі болып табылады. Моңғол империясы Шыңғыс ханның басшылығымен Орталық Азияның баспалдақтарынан шықты, оның көрегендігі мен әскери ерлігі ақырында Тынық мұхитынан Жерорта теңізіне дейін созылатын империяның негізін қалады. Бұл мақалада Моңғол империясының әртүрлі және географиялық тұрғыдан алыс аймақтарды жаулап алудағы теңдесі жоқ жетістікке жетуіне түрткі болған өзара байланысты факторлар зерттеледі. Бұл зерттеу жұмысы Моңғол империясының Азия, Еуропа және Таяу Шығыстағы ұлан-ғайыр аумақтарды жаулап алудағы тамаша табысына ықпал еткен әртүрлі факторларды зерттеуге тырысады. Әскери стратегияларды, көшбасшылық қасиеттерді, экономикалық саясаттарды және мәдени бейімделулерді талдау арқылы бұл жұмыс Моңғол империясының салтанатты экспансиясының астарында жатқан көп қырлы себептерді жан- жақты түсінуге бағытталған. Зерттеу барысында Моңғол Империясының жетістікке жетуіне соғыс барысында қолданылатын түрлі айла-әдіс пен қатар өз заманына озық технология қолдануы және де әскери құрылымдық ерекшеліктері себеп болғандығы анықталды.