МАЖАР ҒАЛЫМДАРЫНЫҢ ОРТА АЗИЯ МЕН ҚАЗАҚСТАНХАЛЫҚТАРЫНЫҢ ТАРИХЫ МЕН МӘДЕНИЕТІ ТУРАЛЫ ЗЕРТТЕУІ (MEDIEVAL HISTORY OF CENTRAL EURASIA, 2024)
Орталық Азия территориясын зерттеу 19 ғасырдан бастап, әсіресе еуропалықтар арасында әлемдік деңгейде қызығушылық тудырып, зерттеу нысаны ретінде ерекше назарға алынғаны белгілі. ХІХ ғасыр дүниежүзілік тарихқа еуропалық саясаткерлердің, ғалымдар мен кәсіпкерлердің назары Азияның зерттелмеген және қол жетпес түкпірлеріне ауған кезең ретінде енді. Аталып отырған мақалада Орталық Азия мен Қазақстан бойынша еуропалық ғалымдардың бүгінгі таңдағы зерттеулері қай дәрежеде жүргізіліп жатқанын анықтауға бағытталады. Армин Вамбери кезеңінен кейін қайсы мажар ғалымдары Орталық Азия мен Қазақстанды зерттеуде қандай дәрежеде және қандай бағыттар бойынша зерттеулерді жалғастырып жүргенін көрсетуге бағытталған. Қазіргі таңда Орталық Азия мен Қазақстанда қандай еуропалық ғалымдар және қай бағыттарда зерттеу жұмыстарын жүргізумен айналысып жүргенін нақтылауға мақсатталады. Зерттеу барысында «тірі тарихқа» негізделе отырып, ғалымдардың өзімен кездесу және сұхбаттасу зерттеу әдісі арқылы, зерттеудің негізі болып табылатын ғылыми теорияларға негізделе отырып,жиналған ақпарат талдау жасалынады