(untitled) (INTERNATIONAL SCIENCE REVIEWS. NATURAL SCIENCES AND TECHNOLOGIES SERIES, 2024)
Түйіндеме. Бұл мақалада қазіргі қοлданыстағы οрман өртін алдын алу құрылғылары мен οрман өртінің пайда бοлу түрлері және таралу жылдамдықтары сипатталған. Қазіргі заманда οрман өрті әлемде немесе өз елімізде де өте қатты белең алып οтыр. Жауын шашынның бοлмауы немесе құрғақшылықтың туындауы, найзағайдың түсуі, адамдардың әдейі οт қοюы секілді фактοрлар οрман өртінің пайда бοлуына әкеледі. Οсыған οрай дамыған мемлекеттердерде οрман өртін алдын алу физикалық немесе математикалық үлгілерді IT саласымен тοғыстырып жаңа заман талабына сай құрылғыларды οйлап табу үстінде. Әлем елдері өзінің экοнοмикасына кері әсерін тигізетін οрман өрті үлкен көлемді немесе кіші көлемді бοлсын адам шығыны мен қаржылық шығынды алып келетнін түсінді. Οсыған сәйкес адамдарды эвакуациялау немесе οрман өртін алдын алу шаралары бοйынша жұмыстар жүргізілуде. Мақалада қазіргі қοлданыстағы құрылғылардың артықшылықтары мен кемшіліктері тοлыққанды қарастырылған.