(untitled) (INTERNATIONAL SCIENCE REVIEWS. NATURAL SCIENCES AND TECHNOLOGIES SERIES, 2025)
Бұл мақалада автор кейбір тым бейтарап жаратылыстану ғалымдарының атышулы Ферми парадоксын қандай да бір түрде дәлелдеуге тырысатын ебедейсіз әрекеттерін дәйекті түрде сынға алады. Ешкімге айту әзіл емес: өздерінің күрделі, бірақ көбінесе мағынасыз конструкцияларындакөптеген батыс астрофизиктері тіпті себеп пен салдарды еш ойланбастан алмастыруға дейін барады! Бірақ бәрібір, былайша айтқанда, «пікір плюрализмі үшін» біз осы тақырыпқа қатысты басқа да көптеген, бұдан да мағыналы, орынды тұжырымдарды – әлемге әйгілі ғалымдардың аузынан да ұсынып отырмыз. Сонымен бірге, олардың кейбіреулері бүгінгі тығырыққа тірелген белгісіздікті шығармашылық тоқыраудың бір түрі ретінде ашық бағалайды; екіншілері тұтынушылыққа қарайсырғыту жаһандық теориялық ауысу нұсқасына бейім; және тағы үшінші нақты ғылымдар өкілдерінеескі жұлдыздық парадигманы түбегейлі жаңартылғанға өзгертуге дайындалатын уақыт келді деп ашық айтады. Дегенмен теңіз жағасындағы ауа-райын күтпей-ақ (және біздің қазіргі әлеуетімізді де, тіпті өткен шын мәнінде үлкен жетістіктерімізді де байыппен қабылдамайтын жексұрын ақшақұмар американдықтарғақарамастан) біз мұнда болмыстың ең даулы және жанып тұрған мәселелері өз бетінше шешугетырысамыз