(untitled) (INTERNATIONAL SCIENCE REVIEWS. NATURAL SCIENCES AND TECHNOLOGIES SERIES, 2025)
Бұл мақала жаһандық экологиялық, әлеуметтік және экономикалық сын-қатерлер контекстінде тұрақты университеттерді қалыптастыру мәселесіне арналған. Университеттердің инфрақұрылымын басқару, білім беру бағдарламаларын әзірлеу және зерттеулер жүргізу сияқты қызметтеріне тұрақты даму принциптерін біріктірудің маңыздылығы талқыланады. Әсіресе, университеттердің күнделікті қызметіне экологиялық жауапты тәжірибелерді, соның ішінде энергия үнемдеу, жаңартылатын энергия көздерін пайдалану, экологиялық құрылыс және табиғи ресурстарды ұтымды пайдалануды енгізуді қарастыратын «жасыл кампус» тұжырымдамасына ерекше назар аударылады. Бірқатар жетекші шетелдік университеттерде экологиялық жауапкершілікті және тұрақтылықты дамытуға бағытталған тұрақты даму тәжірибелерінің табысты мысалдары келтірілген. Мақалада университеттердің экологиялық саналы қоғам қалыптастырудағы рөлі атап өтіледі және білім беру мекемелерінің күнделікті қызметіне тұрақты тәжірибелерді енгізу бойынша ұсыныстар беріледі.