ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ЗООЛОГИЯЛЫҚ ҒЫЛЫМИ КОЛЛЕКТИЯЛАРЫН САҚТАУҒА АРНАЛҒАН ЭЛЕКТРОНДЫҚ ДЕРЕКТЕР БАЗАСЫН ҚҰРУ (INTERNATIONAL SCIENCE REVIEWS. NATURAL SCIENCES AND TECHNOLOGIES SERIES, 2024)
Мақалада Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі Зоология институтының зоологиялық коллекциясын сақтаудың әзірленген электрондық базасы сипатталған.Мемлекеттік ғылыми зоологиялық коллекция бойынша база мен деректер банкін құру оны ғылыми, білім беру және қолданбалы мақсаттарда пайдалануға мүмкіндік береді, ол бірыңғай ұлттық зоологиялық коллекцияның жай-күйін есепке алу, бақылау және ұзақ уақыт сақтау және бағалы зоологиялық коллекциялық материалдарды басқару үшін пайдаланылатын болады.Мемлекеттік зоологиялық ғылыми жинақ биологиялық зерттеулердің әртүрлі бағыттары үшін маңызды ақпарат көзі болып табылады. Бұл жануарлардың таксономиясы, молекулалық генетикасы бойынша ғылыми зерттеулер жүргізудің негізі ғана емес, сонымен бірге орындалған фаунистік жұмыстардың дұрыстығын құжаттық растау болып табылады. Бұл маңызды мәселені теориялық және практикалық тұрғыдан шешу кезінде түрлердің алуан түрлілігінің үлгілерін түгендеу ерекше өзекті болып табылады.MySQL негізінде Қазақстан Республикасының мемлекеттік зоологиялық коллекциясынан деректерді енгізу үшін ыңғайлы интерфейсі бар электрондық дерекқор әзірленді. Әзірленген ЭБД ақпараттық-іздестіру жүйесін қамтиды және виртуалды ғылыми зоологиялық топтаманың одан әрі қалыптасуын қамтамасыз етеді.Электрондық мәліметтер базасы зоологтарға, сондай-ақ зоологиялық ақпаратты қажет ететін басқа профильдегі мамандарға арналған.