AIU Студенттерінің экологиялық санасын талдау (INTERNATIONAL SCIENCE REVIEWS. NATURAL SCIENCES AND TECHNOLOGIES SERIES, 2025)
Тұрақты даму мақсаттарына қол жеткізуде халықтың экологиялық хабардарлығы мәселесі маңызды рөл атқарады. Бұл мәселе Батыс академиялық әлемінде 80-жылдардың басынан бері кеңінен талқыланғанымен, қазақстандық ғалымдар тарапынан жеткілікті түрде зерттелмеген [1]. Мақалада AIU студенттерінің қоршаған ортаны қорғау мәселелері бойынша білім деңгейі мен көзқарасын анықтау нәтижелері берілген. Анонимді сауалнамаға бірінші курстың 858 студенті қатысты. Бірқатар шетелдік жоғары оқу орындарының ұқсас зерттеулерімен салыстырмалы талдау жүргізілді. Зерттеу жалпы экологиялық сананың жоғары деңгейіне қарамастан, университет студенттерінің экологиялық бастамаларға практикалық қатысуы төмен деңгейде қалып отырғанын көрсетті. Алынған мәліметтерді студент жастардың экологиялық санасын арттыруға бағытталған білім беру бағдарламалары мен науқандарын әзірлеу үшін пайдалануға болады.