Білім беру практикасында Питерсен сынамаларын қолдану негіздемесі (INTERNATIONAL SCIENCE REVIEWS. NATURAL SCIENCES AND TECHNOLOGIES SERIES, 2025)
Қазіргі білім беру практикасы білім алушыларда, әсіресе биология және экология саласында зерттеу дағдыларын қалыптастырудың тиімді әдістерін енгізуді талап етеді. Осындай әдістердің біріпопуляция санын бағалау үшін зоологияда кеңінен қолданылатын Питерсен сынамалары әдісі. Бұл мақалада бұл әдісті оқу процесінде, атап айтқанда зертханалық және далалық жұмыстарды жүргізу кезінде қолдану негізделеді. Студенттердің экологиялық ойлауын, статистикалық талдау дағдыларын дамытуға және ғылыми әдісті қолдануға бағытталған педагогикалық эксперименттің сипаттамасы келтірілген. Нәтижелер білім алушылардың жоғары белсенділігін, олардың зерттеу белсенділігінің өсуін және популяциялық экологияның принциптерін тереңірек түсінуді көрсетеді. Жұмыстың практикалық маңыздылығы Питерсен әдісін мектеп пен университеттің биология курстарына енгізу моделін жасау болып табылады, бұл оқу процесін интерактивті және қолданбалы етеді.