Мәтіндік талдау және машиналық оқыту негізінде жалған жаңалықтарды анықтау әдістері мен технологияларына шолу (INTERNATIONAL SCIENCE REVIEWS. NATURAL SCIENCES AND TECHNOLOGIES SERIES, 2025)
Бұл мақалада интернет кеңістігіндегі жалған жаңалықтарды анықтаудың қазіргі заманғы тәсілдері мен әдістері қарастырылған. Табиғи тілдерді өңдеу (NLP) және мәтіндерді классификациялау мәселелерінде қолданылатын машиналық оқыту алгоритмдері талданған. Әртүрлі модельдердің тиімділігіне, ақпаратты верификациялау процесін автоматтандыру жолдарына және фейк жаңалықтарды анықтаудың интеллектуалды жүйелерін дамыту перспективаларына ерекше назар аударылған. Қолданылатын әдістердің салыстырмалы сипаттамалары беріліп, бұл саладағы негізгі қиындықтар талданған.