ЭКОНОМИКАНЫ ЦИФРЛАНДЫРУ ЖАҒДАЙЫНДА АУЫЛДЫҚ АУМАҚТАРДЫҢЕҢБЕК ӘЛЕУЕТІН ПАЙДАЛАНУ ТИІМДІЛІГІН АРТТЫРУ (INTERNATIONAL SCIENCE REVIEWS. SOCIAL SCIENCES SERIES, 2025)
Халық, еңбек ресурстарын қалыптастыру және еңбек нарығында жұмыс ұсынуүшін негіз болып табылады.. Халықтың саны, құрылымы мен тығыздығы ауылдықаумақтарды кадрлық қамтамасыз ету деңгейіне, оның дамуына, табиғи ресурстардыпайдалану деңгейіне айтарлықтай әсер етеді. Ауылдық жерлердегі еңбек әлеуетініңтиімділігін арттырудың алғышарттарын анықтау үшін тиімділік критерийлерін анықтаумаңызды. Ауылдық аумақтардың еңбек әлеуеті қоғамдық тауарларды өндіруге жәнеұдайы өндірісті ұлғайтуға қатысу мүмкіндігін айқындайды. Еңбек әлеуетінің тиімділігінжәне оның қалыптасу шарттарын анықтайтын жалпы көрсеткіш жоқ. Алайда, біздіңойымызша, ауылдың еңбек әлеуетін пайдалану тиімділігінің негізгі алғышарттары: -әлеуметтік-экономикалық (өңірдің салалық құрылымын дамыту, еңбек нарығыныңқұрылымы, экономика салалары бойынша жұмыспен қамту деңгейі, әлеуметтікөндірістік жағдайлар, халықтың өмір сүру деңгейі бойынша бөлінуі, тұтыну құрылымы);- технологиялық даму және цифрландыру (инновациялары бар кәсіпорындарды дамыту,АКТ-ны дамытуға және пайдалануға байланысты қызметкерлерді оқыту, интернетжелісін пайдаланушылардың үлесі). Мақала осыны куәландырады.